Valentijnsdag weetjes
Wist je dat... Er jaarlijks ongeveer 150 miljoen Valentijnsdagkaarten verstuurd worden op Valentijnsdag? En dat Valentijnsdag daarmee na ke...Valentijnsdag wordt (bijna) overal ter wereld gevierd. Het idee achter Valentijnsdag is grotendeels hetzelfde, maar toch verschillen de gebruiken per cultuur gedeeltelijk. Valentijntjes.nl bespreekt per land de culturele gebruiken rondom Valentijnsdag.
Hoewel we Valentijnsdag al haast niet meer kunnen wegdenken uit onze cultuur, is Valentijnsdag pas sinds het midden van de jaren '90 in België en Nederland een groot commercieel succes geworden. Valentijnsdag in Nederland wordt gevierd zoals de Westerse landen dat doen. We kopen onze geliefden cadeautjes, ondernemen romantische uitstapjes en verrassen geliefden op het werk of thuis met chocolade en bloemen. Zowel mannen als vrouwen!
In China is het gebruikelijk dat de man chocolade, bloemen of beide geeft aan de vrouw van wie hij houdt. In China wordt Valentijnsdag dan ook “lover's festival” genoemd. Het Chinese Valentijnsdag festival wordt het Qixi Festival genoemd en wordt gevierd op de zevende dag van de zevende maand van de maankalender. Op deze dag wordt ook een legendarische koeherder herdacht die bij zijn meid mocht zijn. Valentijnsdag wordt in China niet gevierd op 14 februari omdat deze datum te dicht bij het Chinese nieuwjaar ligt.
In Finland en Estland wordt Valentijnsdag “Vriendendag” genoemd. Zoals de naam al aangeeft is dit een dag waarop al je vrienden worden gevierd, niet alleen je geliefden.
In Frankrijk staat Valentijnsdag bekend als “Saint Valentin” en het wordt hier gevierd zoals in de meeste andere Westerse landen. Wat Valentijnsdag extra bijzonder maakt voor Frankrijk is dat Parijs – de hoofdstad van Frankrijk – bekend staat als de stad van de liefde. Hiermee is Parijs wel een zeer bijzondere plek om Valentijnsdag in te vieren.
Volgens Griekse tradities werd Valentijnsdag niet geassocieerd met romantiek. Volgens de Oosters-orthodoxe kerk was er namelijk al een andere Sint die geliefden beschermd. Deze dag wordt gevierd op 3 juli. Tegenwoordig is deze traditie echter toch veelal vervangen door de globalisering van Valentijnsdag.
Pas rond 1992 werd Valentijnsdag gevierd in India. Dankzij televisie- en radioprogramma's en televisiezenders zoals MTV werd het fenomeen verspreid en ook de explosie van de kaartenindustrie droeg hieraan bij. Er wordt veel kritiek geleverd vanuit het Hindoeïsme en de Islam, dat Valentijnsdag een culturele bevuiling vanuit Westerse beschaving zou zijn. Volgens andere kritiek zou Valentijnsdag de kloof tussen arm en rijk in het land vergroten. Ondanks deze kritiek neemt de populariteit van Valentijnsdag in India nog steeds toe.
In Iran wordt “Sepandarmazgan” gevierd, een festival waarbij mensen hun liefde uitdrukken voor hun moeder en vrouw. In Perzische culturen is dit ook een dag waarop de aarde gevierd wordt. Deze feestdag wordt veelal vergeten door de invloed van Westerse cultuur. Al sinds 2006 is Iran's culturele associatie echter bezig om hun feestdag het Valentijnsdag te laten vervangen.
In Israel is een Joodse traditie veranderd in de Joodse viering van Valentijnsdag. Het wordt ergens eind Augustus gevierd Deze Joodse feestdag, “Tu Be'av” is een populaire dag om de liefde te verklaren, iemand ten huwelijk te vragen of cadeaus uit te wisselen.
In Japan werd Valentijnsdag voor het eerst aangekondigd in 1936 in een reclame voor buitenlanders. Later, in 1953 begon hetzelfde bedrijf het geven van chocolade in hartjesvorm te promoten. Andere acties in de jaren '50 en '60 maakten Valentijnsdag in Japan een populaire dag. Volgens bronnen is het in Japan zo, dat op Valentijnsdag de vrouwen chocolade geven aan hun (mannelijke) collega's. Een maand later, op 14 maand zouden deze vrouwen een cadeau terugkrijgen van de mannen. Deze dag wordt nu “White Day” genoemd.
In veel Latijns-Amerikaanse landen, zoals Columbia, Costa Rica, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, Mexico en Puerto Rico staat Valentijnsdag bekend als de dag voor liefde en vriendschap. Het is gebruikelijk dat mensen aardige dingen doen voor hun vrienden. In Brazilië wordt de dag gevierd op 12 juni, de dag voor Saint Anthony's Day, de huwelijksheilige. Vrijgezelle vrouwen voeren daar rituelen uit om een goede man te vinden. Stellen geven elkaar cadeaus zoals chocolade, bloemen en kaarten. De dag wordt niet op 14 februari gevierd omdat die datum te dicht tegen het Braziliaanse carnaval ligt. Wil je juist de hele Valentijnsdag ontvluchten? Dan is Brazilië een goede locatie. Hier merk je door de afwezigheid ervan op 14 februari helemaal niets van de dag en door de viering van carnaval wordt je juist helemaal op andere gedachten gebracht.
Op de Filipijnen wordt Valentijnsdag “Hartjesdag” genoemd en wordt het vrijwel hetzelfde gevierd als in het Westen. Valentijnsdag is op de Filipijnen te herkennen aan de prijs van bloemen; vooral rode rozen.
In Roemenië bestaat er een traditie voor geliefden die op 24 februari wordt gevierd. Desondanks is Roemenië ook begonnen met het vieren van Valentijnsdag. Hier is niet iedereen het mee eens in Roemenië, er is net zoals in India kritiek op de viering van Valentijnsdag.
In Denemarken en Noorwegen is 14 februari Valentijnsdag, hoewel het niet op grote schaal gevierd wordt. De meeste gebruiken daar zijn gekopieerd van de Amerikaanse cultuur, zoals een romantische etentje met je partner of een kaartje sturen naar een geheime liefde. De bloemenindustrie probeert de dag in deze landen nog steeds te promoten. In Zweden is Valentijnsdag veel groter. Alleen op moederdag worden er meer bloemen verkocht.
In Zuid-Korea geven vrouwen op 14 februari chocolade aan mannen. Op White Day, een maand later, geven mannen een cadeautje terug aan de vrouwen. Dit lijkt op de viering ervan in Japan. Weer een maand later, op Black day, gaan diegenen die niks hebben gekregen zwarte noodles eten in een Koreaans restaurant en rouwen op hun single leven. Op iedere 14e van de maand is er in Zuid-Korea een liefdes gerelateerde dag. Ook in Taiwan worden het Qixi Festival, Valentijnsdag en White Day gevierd. Alleen hier geven mannen aan vrouwen chocolade op Valentijnsdag.